Een prototype, wat is dat?

Wat is een prototype?

De definitie van het woord prototype

In de productdesignwereld spreekt men vaak van een prototype. Misschien heb je hier eerder van gehoord, maar weet je niet precies wat het betekent. Prototypes zijn een soort proeftests van het product. Wanneer je een product ontworpen hebt, ga je dit namelijk ontwikkelen. Ook komt er dan op een gegeven moment een eerste test exemplaar. Dit is het prototype dat voorgelegd wordt aan het bestuur van een innovatiebedrijf. Maar niet alleen de hoogste organen nemen hier een kijkje naar. Ook de afdeling marketing gaat dit product grondig observeren. Dit doen zij om alvast een plan te maken van hoe zij dit gaan presenteren aan klanten. Dus wat houdt dit eigenlijk allemaal in? En hoe gaat het vanaf deze stap verder met het product? Dat zal hieronder uitgebreid worden uitgelegd.

Wat kun je allemaal met een prototype?

Het prototype is natuurlijk nog maar een test van het product. Precies om deze reden kun je er nog niet zo heel veel mee doen. Wat je wel kan is testen wat het allemaal al kan en waar er verbeteringen nodig zijn. Bovendien zijn er vier soorten inzichten die nodig zijn voor het maken van een goed prototype. Je moet namelijk als eerste weten waar prototyping goed voor is. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat prototypes heel veelzijdig zijn. In principe kan alles een prototype hebben. Bovendien moet je het goed toe kunnen passen. En als laatste weten waarvoor je het gebruikt. Deze inzichten zijn allemaal even belangrijk voor productontwikkelaars.

Hoe nu verder vanaf dit stadium?

Bij innovatie dient een prototype meer als een test dan bij andere bedrijfssectoren. Het is namelijk belangrijk dat de technologie en software goed werken wanneer het op de markt komt. Zoals hierboven al gezegd werd, worden prototypes na het ontwikkelen eerst gecontroleerd door een aantal organen binnen het bedrijf. Deze bepalen of er nog verbeteringen nodig zijn aan het prototype. Dit is om te voorkomen dat het product snel stuk gaat. Maar ook om te zorgen dat dit optimaal werkt. Anders zou het natuurlijk niets met innovatie te maken hebben.

Over ZIGN Innovations

Wij van ZIGN Innovations werken met prototypes om het beste uit de producten te halen. De controles van een prototype worden bij ons grondig uitgevoerd en eventuele verbeteringen worden tot in de puntjes toegepast. Wij doen dus alles om onze producten zo efficiënt mogelijk te maken.