Business intelligence, wat is dat?

Business intelligence, wat is dat?

Wat houdt het begrip precies in?

Business intelligence staat over het algemeen bekend als BI in het bedrijfsleven. Het is een software programma voor het verzamelen van gegevens van handelsactiviteiten van de werknemers van een bedrijf. Je kunt het beschrijven als een proces van gegevens verzamelen om deze vervolgens in informatie om te zetten. Deze informatie moet leiden tot kennis, die aanzet tot een gepaste actie. Maar wat zijn de voordelen van BI eigenlijk? En hoe werkt deze software in zijn concreetheid? Dat zal hieronder allemaal uitgebreid worden beschreven, beginnend met de voordelen.

Wat zijn de voordelen van business intelligence?

Business intelligence is om verschillende redenen een erg handige tool. Je kunt er namelijk moeiteloos grote hoeveelheden aan data mee omzetten in organisatie en trends. Bedrijven die deze tool als de basis hebben bij hun strategische beslissingen doen het vaak beter dan concurrenten. Vooral wanneer werknemers zelf bezig kunnen gaan met het integreren, analyseren en visualiseren van data. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van een selfservice tool. Met BI bespaar je tijd, omdat je hierdoor geen Powerpoints meer hoeft te maken en door te sturen. Ook zijn de analyses efficiënter. Hierdoor kun je betere beslissingen nemen voor jouw bedrijf, gebaseerd op de actuele situatie. Dus hoe werk je nou met BI? Heel simpel. Dat gaat met dashboards die speciaal zijn ontwikkeld voor elke sectie van jouw bedrijf. Hieronder zal uitgelegd worden welke dashboards dat precies zijn en hoe ze normaal gesproken werken.

Werken met verschillende dashboards

Als eerste is er een finance dashboard. Deze houdt de administratie bij. Dit dashboard is echter geen vervanging voor een administratief medewerker. Wel kan het hem of haar helpen dit werk beter uit te voeren. Daarnaast heb je een HRM dashboard. Deze is voor de human resources afdeling en geeft allerlei informatie over het personeel van je bedrijf. Denk hierbij aan in- en uitstroom, leeftijd en ziekteverzuim. Bovendien zijn er ook productie- en groothandel dashboards. Het productiedashboard is een tool die voor zowel fysieke productie gebruikt kan worden als de planning van projecten. Het dashboard voor de groothandel biedt je inzicht in dingen als verkoopcijfers. Maar in dingen als ook verkoop- en inkooporders en voorraden. Dit dashboard is speciaal ontwikkeld voor de logistiekafdelingen van bedrijven. Je kunt de dashboards dus als een soort van checklists zien. Dit waren een aantal standaard dashboards waar je bij business intelligence mee werkt.