Prototype

Prototype

Een prototype is een veelgebruikte term in de wereld van de innovatie en dergelijke producten worden toegepast in verschillende sectoren. Zowel engineers als constructeurs en tekenaars krijgen te maken met prototypes en dan gaat het vaak om een toestel of apparaat dat eigenlijk als voorloper of testobject dient voor het uiteindelijk product.

Vooraleer een product effectief op de markt gebracht kan worden is het immers belangrijk dat eerst wordt uitgetest hoe dan product er moet gaan uitzien, wat het precies doet en welke problemen ermee gepaard kunnen gaan. Hierbij is aandacht voor het gebruikte materiaal, de vorm van het object, de constructie en de toepassing van het eindproduct belangrijk om het beste resultaat te verkrijgen.

 

De ontwikkeling van een prototypePrototype

Bij het ontwikkelen van een prototype worden diverse tekeningen en documenten opgemaakt, waarna een proefmodel gebouwd wordt van het eindproduct. Een andere woord hiervoor is een prototype. Natuurlijk gaat het hier nog niet om het uiteindelijke resultaat, maar wel om een soort voorbeeldproduct.Een prototype kan zowel manueel gebouwd worden als met behulp van machines. Zo kunnen prototypes van bepaalde objecten eenvoudig gebouwd worden door middel van een 3D printer. Hoe dan ook onderscheidt een prototype zich van het échte product doordat een prototype erg snel, eenvoudig en goedkoop gemaakt kan worden!

 

Het belang van prototypes

De belangrijkste functie van een prototype is dat het het ontwerp van een product visueel maakt waardoor het getest en eventueel aangepast kan worden. Zo is het bijvoorbeeld bij een werkgereedschap erg belangrijk dat men precies weet hoe met het systeem gewerkt moet worden, wat de zwakke en sterke punten zijn en waar eventueel verbeteringen aangebracht moeten worden. Al deze factoren zijn van essentieel belang bij het ontwikkelingsproces van een eindproduct en dat maakt prototypes juist zo onmisbaar!

 

Prototyping, de mogelijkheden

Bij veel productieprocessen voert enkel het verantwoordelijke bedrijf de ontwikkeling van een prototype uit. Maar in sommige gevallen wordt prototyping ook toegepast, wat inhoudt dat de consumenten of eindgebruikers rechtstreeks in contact komen met het prototype. Op die manier kunnen zij het zelf gebruiken en hun ervaringen delen met de producenten en ontwikkelaars van het product in kwestie.Het voordeel hiervan is dat het bedrijf achter het product reeds voor de productie van het systeem belangrijke feedback krijgt. Zo kunnen eventuele problemen op voorhand worden opgelost wat natuurlijk positieve gevolgen heeft voor de kosten. Tenslotte kunnen op die manier op maat gemaakte producten ontwikkeld worden.

 

Prototypes bij Innovatieve Elektronica Ontwikkeling

De toekomst van de technologie ligt volledig in handen van de prototypes die vandaag ontwikkeld worden. Deze vormen immers de basis waarop vernieuwende en revolutionaire producten op de markt komen. Research en Development, ontwerp, prototyping, productiebegeleiding, testen en certificering en tenslotte project management zijn stuk voor stuk onmisbare stappen bij het hele proces en Innovatieve Elektronica Ontwikkeling biedt daar als specialist dan ook professionele begeleiding bij. Innovatieve Elektronica Ontwikkeling maakt prototypes van de beste kwaliteit!