Prototyping

Prototyping

Het ontwikkelen van een prototype is een van de belangrijkste aspecten bij het creëren van een nieuw product of uitvinding. Het ontwerpproces van een technologisch of technisch product is zelden een eenvoudige zaak, en het is dan ook belangrijk alle mogelijke opties te overwegen. Een prototype maakt dat, en nog veel meer, mogelijk!

Wat houd teen prototype nu precies in en welke voordelen en resultaten heeft het te bieden? Zign Innovation beseft dat het ontwikkelen van een eerste model belangrijk is, en wil je daar dan ook een duidelijk antwoord op geven!

Wat is prototyping?Prototyping

Prototyping wordt ook wel rapid prototyping genoemd, en omvat eigenlijk het maken van een testbaar model op basis van een virtueel design (zoals een digitale tekening). Dit model noemt men dan ook het prototype.

Prototypes omvatten dus een ontwerp dat werd omgezet tot een reëel object. De mogelijkheden van dit model zijn onder andere:

– het uitvoeren van testen om de werking van het object te controleren.
– het beoordelen van de visuele eigenschappen van het object.
– testen of het object gewaardeerd wordt door de doelgroep. In dat geval spreekt men van een demonstratiemodel.

Bovenstaande zaken geven goed weer waarom een prototype belangrijk is, maar het primaire doel is dat men vroegtijdig foutjes of onvolkomenheden kan opsporen die de werking van het product zouden kunnen saboteren. Ten eerste omdat op die manier heel wat kosten bespaard kunnen worden. Als fouten reeds in een beginstadium worden opgemerkt, dan kunnen deze ook sneller opgelost worden, en kan men heel wat aanpassingskosten besparen op de lange termijn!

Daarbij loopt de verdere productie en ontwikkeling van een product veel vlotter als er reeds sprake is van een tastbaar object. Op die manier voegt een prototype ook waarde toe aan de communicatie tussen partijen die bij de ontwikkeling ervan betrokken zijn!

Een prototype, méér dan gewoon een testmodel

Het directe nut van een testmodel is dus duidelijk, maar daar blijft het niet bij. Het ontwikkelen van een dergelijke product biedt ook nog meer voordelen op de lange termijn. Een overzicht daarop is belangrijk als je er het beste uit wil halen als ontwikkelaar!

1. Het belang van gebruikerservaringen

Ten eerste maakt een testmodel het mogelijk voor ontwikkelaars om de mening van de doelgroep over dit product te verwerken in nieuwere modellen. Het resultaat is dat de modellen steeds beter op de wensen en verwachtingen van de gebruikers gaan inspelen – wat natuurlijk alleen maar positief is!

2. Gebruikers als schakel in het ontwikkelingsproces

Het kan echter nog een stapje verder gaan. Dankzij een testmodel kunnen gebruikers zelf input geven aan ontwikkelaars, in de vorm van nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen. Bij het ontwikkelen van een prototype is er dus sprake van meerzijdige communicatie – waarbij informatie samen wordt genomen om het gewenste product te verkrijgen!

Haal meer uit uw elektronica ontwikkeling dankzij een prototype!

Wilt u de kwaliteit van uw elektronisch product een niveau hoger tillen? Zign Innovation weet dat het kan, met behulp van een professioneel prototype!