Back

Wat zijn de voor- en nadelen van outsourcing?

Voor- en nadelen van outsourcing: wat past écht bij je?

Softwareontwikkeling outsourcen is een mogelijkheid wanneer er nieuwe software ontwikkeld moet worden. Ook voor het bijwerken of testen van bestaande software is outsourcen een optie. Voordat je kiest voor het intern regelen van softwareontwikkeling of outsourcing is het verstandig om even te rekenen. Wat zijn de voor- en nadelen van product- of softwareontwikkeling outsourcen en welke overwegingen moeten gemaakt worden om tot de beste keuze te komen?

De voordelen van softwareontwikkeling outsourcen

Softwareontwikkeling outsourcen heeft een aantal sterke voordelen:

  • Wereldwijd talent kan ingeschakeld worden;
  • Tijdwinst door uitbesteding;
  • Snellere groeimogelijkheden;
  • Reducering van het aantal processen op de werkvloer.

Concreet betekent dit dat er meer bereikt kan worden zonder dat jij daar constant bij betrokken hoeft te worden. Productontwikkeling en het testen van software uitbesteden is daarnaast vaak goedkoper. Professionals hebben namelijk alle kennis en middelen al in huis. Doordat er op grotere schaal gewerkt kan worden, vallen de kosten netto daarnaast lager uit.

Daarnaast is outsourcen geschikt voor bedrijven waar niet genoeg kennis is om bij te sturen en in te grijpen tijdens de testfase. Hoe meer ervaring hiermee aanwezig is, hoe beter het eindproduct wordt. Door dit uit te besteden, kun je de interne kennis en middelen in je bedrijf blijven gebruiken voor jouw eigen processen.

Nadelen van product- of softwareontwikkeling outsourcen

Wanneer het gaat om de nadelen van softwareontwikkeling outsourcen, dan gaat het vaak om offshore partners die de afspraken niet nakomen. Partners die overzees zitten, hebben daarnaast een andere tijdzone. Ook zorgen cultuurverschillen vaak voor botsingen. Deze nadelen kunnen alleen afgezwakt worden door goede afspraken te maken en te zorgen dat de partner zich aan deze afspraken moet houden. En dat kan erg lastig zijn.

Met het oog op de offshore outsourcing van productontwikkeling of softwareontwikkeling gaat het ook om reistijden. Ook wanneer je zelf niet hoeft te reizen, zijn er vaak documenten, onderdelen of bestanden die verzonden moeten worden. Dat kost tijd en dát is niet altijd even wenselijk.

Kies je echter voor het outsourcen naar een lokale partner, dan zijn er veel minder nadelen. Tijdverschil valt weg, reistijden zijn kleiner en cultuurverschillen zijn niet of nauwelijks aanwezig.

Wanneer is outsourcing een sterke optie?

Bepaalde bedrijven hebben veel te maken met productontwikkeling en het maken van software. Is er niet voldoende kennis in huis voor een bepaald project, dan is uitbesteden handig. Ook wanneer er niet genoeg budget is om het intern te regelen, is het uitbesteden van ontwikkeling praktisch.

Hierbij wordt vaak gekozen voor onshoring (uitbesteden van projecten binnen de landsgrenzen). Er kan ook gekozen worden voor nearshoring (dichterbij huis met maximaal paar uur tijdsverschil). Deze vormen van outsourcing hebben namelijk veel minder nadelen. Dan zijn het de voordelen die écht goed uit de verf komen.

Samen innovatieve producten en software ontwikkelen

Ben je actief met het ontwikkelen van producten of software? Heb je al een prototype of wil je weten hoe je een succes kunt maken van een product dat je zelf ontwikkeld hebt? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op met de experts van ZIGN Innovations.